Lissabonfördraget - höjden av diktatur?

Fyfan. Igår röstade Tjeckien ja till Lissabonfördraget, det sista landet som ännu inte hade godkänt förslaget i parlamentet. För att det ska kunna träda i kraft måste det ratificeras (betyder väl ungefär godkännas antar jag) av samtliga medlemsländer vilket skett i 23 av länderna. (antar att Irland räknas med bland ett av de 4 länder som inte godkänt ännu, då de ska ha en ny folkomröstning. De röstade ju "fel", dvs. nej, förra gången).

"Tanken med det nya regelverket är att göra beslutsfattandet smidigare nu när EU växt till 27 medlemsländer och kan bli ännu större framöver." Jo tjena, för det är ju inte alls det minsta byråkratiskt och krångligt?

Hur kommer det sig egentligen att politikerna så ofta går emot majoriteten av folkets åsikter? Är det av ren okunskap? Knappast. Enligt mig finns det alldeles för mycket att tjäna på att motarbeta folkets åsikter. Kort och gott skulle man kunna säga att den smala makteliten tjänar på det för att de vill behålla sin maktposition, därmed sina jobb, genom att kontrollera befolkningen. Om befolkningen får som de vill är det ju de som har kontrollen, vilket inte skulle generera några toppjobb med höga löner.

Anledningen till att vi inte haft en folkomröstning är alltså att politikerna vet om att majoriteten skulle rösta nej, precis som irländarna gjorde redan sommaren 2008.
/K

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0