Den lilla människan

Läskigt när man ser att allt hänger ihop, att allt går åt samma håll. Hur begreppet demokrati urvattnas (grekiskans demos= folket och kratein= styrelse, alltså folkstyre) och människan blir allt mindre.

Först kom FRA-lagen. Maktens män hade redan innan 9/11 känt att de hade för dålig koll på jordens befolkning, och fick i och med 9/11 vatten på sin kvarn i sitt påhitt "terroristen". Som alla vet är det lättaste sättet att få folk att lita på auktoritet att ge folk skrämselhicka, vilket fick oss att blint förlita oss på vaga förklaringar om att "terroristerna är farliga, låt oss skydda er vanligt folk från dem". Nog för att terrorister finns, men problemet är vem som definierar vad en terrorist faktiskt är.

För oss västerlänningar är terrorister skäggiga män som spränger bussar. Låt oss ta en titt på en definition av ordet terrorism (från wikipedia):
Avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar.

Vad kallar vi då t.ex. Bush? Det blir plötsligt väldigt uppenbart, när ett land så totalt ohotat som Sverige inför FRA-lagen, att terrorist bara är ett begrepp ledarna använder för de som slåss mot dem. När man dessutom ser att fler dör i Sverige av att sätta kycklingben i halsen än av terrorism blir det inget annat än skrattretande.

Sedan röstades Ipred-lagen fram och träder ironiskt nog i kraft den 1 april. Efter ett hemligt möte i maj 2006 mellan representanter från justitiedepartementet och USA:s regering i Washington tog det bara några veckor innan en razzia mot Pirate Bay genomfördes av polisen där 186 datorer beslagtas på ett tiotal ställen i Sverige. Thomas Bodström anmäls för ministerstyre (dvs. att försöka påverka svenska myndigheter i ett konkret ärende vilket strider mot grundlagen) men frias. Man kan ju undra vem som betalade både Justitieombudsmannen och konstitutionsutskottet för det.

Roligt hur de dessutom verkar tro att fildelning är något som kommer kunna stoppas. Jodå, ungefär lika troligt som att det hade gått att stoppa cd-skivan till förmån för lp-skivan. Som folk har sagt: "juridiken ligger alltid ett steg efter den tekniska utvecklingen". Därför bör kanske medieindustrin börja fundera på alternativa sätt för artisterna att tjäna pengar. Musikabonnemang låter som en väldigt intressant lösning, jag kan definitivt tänka mig att betala en summa i månaden för obegränsad nedladdning.

Nästa lag på ingång är ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement), ett internationellt handelsavtal som diskuteras mellan EU, USA, Japan mm. Den mest omtalade och kontroversiella delen av förslaget att tullen ska ha rätt att kolla igenom och beslagta människors datorer, mp3-spelare, mobiler mm. efter piratkopierad musik och film. 

Iom att detta bara är ett förslag än så länge och vissa röster hörs som menar att tullen aldrig kommer få dessa befogenheter och att lagstiftningen är mot grovt kriminella grupper, så är jag inte lika oroad som för t.ex. Ipred än så länge. Det som däremot oroar är att hela diskussionen sker ovanför våra huvuden, de svenska politikerna har tystnadsplikt och endast företag får insyn i förhandlingarna (länkverktyget kärvar från och till, men här är en länk: http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/foretag-far-insyn-i-acta-forhandlingarna-1.823073). Hela den demokratiska processen, hela dialogen där vi, folket, ska hinna skrika STOPP! existerar liksom inte.

En annan skräckinjagande följd ACTA-avtalet kan föra med sig är det kan tvinga Internetleverantörer att lämna ut personuppgifter om sina kunder utan domstolsbeslut, och de ska tydligen uppmanas att samarbeta med upphovsrättsinnehavare för att stoppa spridning av upphovsrättsskyddad information utan att kunna ställas till svars för det. Skrämmande

Och det läskiga är att det här har hänt, och kommer fortsätta hända. Ni vet ju hur det var med FRA-lagen? Här är en intervju av författaren Anders Widén som är engagerad i bl.a. FRA-lagen med riksdagsmannen Gunnar Sandberg, som säger bland annat:

"För du ska veta att jag från tisdag till torsdag mest är låst i möten och förberedelser för det utskott jag är med i. Sen pressar annat på, jag hinner aldrig igenom mina högar. När det sent omsider kommer till omröstning i kammaren hör vi med våra partikolleger hur de har röstat i sina utskott. Har de då haft hand om exempelvis FRA, så röstar vi som de säger. Det är så det går till."

Jag har all respekt för att politiker har mycket att göra, men det är ALDRIG okej att större delar av alla partier röstar som en minoritet bara för att de haft hand om frågan. Vi kanske borde dela upp bördan kring dessa stora förslag på fler personer? Det är nämligen detta som kallas för skendemokrati i allra högsta grad, när större delen av politikerna bara verkar vara där för syns skull.

Vad är då gemensamt för alla dessa lagar? Jo, gemensamt är att alla kommit på fråga efter påtryckningar från medieindustrin, därmed i högsta grad USA. Det är med andra ord inte politikerna som är makthavarna, det är företagen som är det. Så pratar pengar. Inte ens Obama-effekten kan rå på det här, just för att Obama-effekten inte finns, i alla fall inte som den beskrivs av många idag. Han har fortfarande samma korrupta, maktgalna människor ovanför sig som innan, och de kan inte folket byta ut. Därför behåller han hemlighetsstämpeln på förhandlingarna kring ACTA som George W Bush har satt (http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/obama-morkar-acta-avtalet-1.822816).

Det senaste är EU-direktivet Inspire, vars syfte är att skapa gemensamma bestämmelser i hela Europa för information kring t.ex. miljö och människors hälsa, något som Datainspektionen säger kan få långtgående konsekvenser för den personliga integriteten. Vi får väl se hur det utvecklar sig. (http://dn.se/fordjupning/europa2009/di-varnar-for-direktiv-fran-eu-1.823201)

Fuck it, hoppas några få av er trogna läsare orkar läsa min långa harang här. Jag känner att jag inte direkt ger er några lösningar eller förslag på åtgärder för oss vanliga människor, så det blev som vanligt mest ett långt klagoinlägg. Men det kan vara bra att veta lite vad det är som pågår, för det är lätt att missa detta bland jobb/skola, Melodifestivalyra, Facebook och allt vad det nu kan tänkas vara.



/K





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0