Rasism inom polisen inte ett individproblem

Kikade lite på Debatt igår och reagerade på någonting flera människor återkom till hela tiden. Man diskuterade det filmklippet inifrån en pikébuss under oroligheterna i Rosengård, där man kunde höra flera poliser uttrycka sig om ungdomarna i rejält grova ordalag, i stil med:
 
".. de här jävla blatteaporna"
"Han ska få så mycket stryk att han inte kan stå på benen sen"
"Jag ska göra den jäveln steril"


Den vanligaste frasen under den delen av Debatt jag såg var, föga oväntat, "helt oacceptabelt". Det flera dock nämnde med en ursäktande ton var att det här handlade om "a few bad apples", dvs. att de allra flesta poliser faktiskt är schyssta.

Jag tvekar inte en sekund på att större delen av alla poliser, och människor i Sverige också för den delen, faktiskt inte tycker illa om invandrare. Däremot blir det uppenbart i ett sånt här exempel, att problemet snarare är att ingen vågar säga ifrån än att alla poliser skulle behöva utpekas som rasister. I pikébussen hördes ungefär 3 olika röster som uttryckte starkt främlingsfientliga åsikter, men ändå satt det antagligen minst 5 personer till i bussen, vad gjorde dom? Nu vet vi ju inte om de sa ifrån i ett senare skede som inte blev inspelat, men det låter inte särskilt troligt.

Detta är alltså knappast ett individproblem, utan snarare ett grupproblem. Grupperna i vårt samhälle är i allmänhet sammansatta så att vissa människor inte vågar ställa sig upp och ryta ifrån när någon är helt ute och cyklar på djupt vatten.

En (f.d) polis i studion hade skrivit en bok kring rasismen inom polisen, så det lär ju knappast vara några få ruttna äpplen, utan snarare ett ständigt hyschande inom poliskåren så fort någon undrar över deras värdegrund.

När man funderar kring varför såna här åsikter kan gro är det inte särskilt svårt att förstå varför. En ung, vältränad men inte särskilt klipsk kille som växt upp i en villa i ett övre medelklass-område utan den minsta kontakt med invandrare söker till poliskåren, och börjar jobba inom området Rosengård. Varje dag får han kämpa med invandrare som rånar, kastar sten, sätter eld på bilar och t o m mördar och i hans trångsynta lilla skalle får han det givetvis till att alla invandrare är såna oavsett vilket typ av område de bor i. Det krävs för mycket hjärnarbete för honom att fundera kring om det kan ha med att de kommer från svåra förhållanden att göra och att de faktiskt åsidosätts i vårt samhälle.

Om man inte redan gör det, kanske borde man börja med EQ-test inom polisen?

/K

Kommentarer
Postat av: Christina

Det var ett ovanligt klarsynt inlägg förutom när du kom till analysen av vem den rasistiska polisen är då blev du själv fördomsfull och kategorisk men i övrigt är jag full av beundran av din skarpsynthet trots din ringa ålder. Fortsätt så och du kommer att nå långt, du har redan kommit betydligt längre än många i min egen ålder (50), bra jobbat.

2009-02-07 @ 15:17:24
URL: http://komin.bloggproffs.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0